Welkom
ترحيب
Powitanie
歓迎
Welcome

 

Het project ‘Grenzeloos Verbindend’ door Pinksterfeesten Nistelrode probeerde verschillende groepen bij elkaar te brengen. De basisschoolleerlingen waren uitgenodigd een eigen attractie te ontwerpen, de ouderen van de Laarstede waren uitgenodigd, de ondernemers van Nistelrode lieten zich zien op het OndernemersPlein en daarnaast vonden we het belangrijk dat de kermis ook warm ontvangen werd door immigranten, statushouders en toeristen.

Kermis, braderie, feest, muziek en volkscultuur; een historie gesleten in de harten van vele generaties in Nederland. Ontmoeten, gezelligheid en genieten!
Logisch toch? Of toch niet? Voor immigranten en vluchtelingen zou het best wel eens wennen kunnen zijn…

Waarom?
Wij vonden en vinden nog steeds dat het belangrijk is dat we vluchtelingen, statushouders en immigranten uit heel Bernheze betrekken bij onze volksfeesten. Vorig jaar werden immigranten en statushouders actief bij de Pinksterfeesten betrokken. Laten zien en delen, ook deze integratie hoort bij een nieuwe wereld vol ‘rare’ culturele festiviteiten. Door participatie zullen ze zich welkom voelen en de achterliggende gedachte gaan begrijpen, hierdoor kunnen zij echt gaan genieten van dit evenement. Deze integratie zorgt voor een betere verbinding tussen de ‘vreemdeling’ en de inwoners van onze gemeente, in elke kern.

Wat deden we?
Op 1e pinksterdag, 4 juni was een delegatie van vluchtelingen, statushouders, immigranten en gemeentebestuur, uitgenodigd.
Na de presentatie door burgemeester Moorman was er een rondleiding met statushouders en immigranten, sponsoren en ook een delegatie van het gemeentebestuur is uitgenodigd. Zij kregen een rondleiding op de Kermis Expo met miniatuurkermis, foto’s van vele jaren kermis en een overzicht van foto’s van de Pinksterfeesten Nistelrode. Ook was er de mogelijkheid om zelf een attractie te besturen in een daarvoor gemaakte attractiekassa. Hierna kregen de aanwezigen een bijzondere bijlage mee.

De kunstwerken van de leerlingen van de basisscholen van heel Bernheze kwamen bij de Kermis Expositie te hangen. Daarnaast waren er Nisseroise ondernemers die het kermisgebied aan de braderie aan elkaar koppelden, door een demonstratie of een presentatie van hun diensten of producten te geven.

Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Bernheze & Stichting Charity Cup