In 1974 zijn de Pinksterfeesten ontstaan door de ondernemende activiteiten van Ben van Dijk. Hij stak met diverse lokale ondernemers de koppen bij elkaar. Met de intentie om een evenement te organiseren voor en door de inwoners van Nistelrode. Zodat alle mensen, bedrijven en verenigingen zich konden presenteren. In de jaren daarna heeft dit evenement zich ontwikkelt in een publieksevenement vol plezier en vertier voor heel de regio.

Uit de presentatie van lokale ondernemers en verenigingen is een braderie met meer dan 100 kramen ontstaan, met een diversiteit aan ondernemers van over het gehele land. Ieder jaar komen er leuke straatartiesten en is er een groot kinderparadijs met kinderschmink, een luchtkussens, klimwanden en ander vermaak. Een grote trekker op zaterdag is de Pinksterloop, waar ruim 400 hardlopers aan deelnemen.

De wervelende kermis te midden van de diverse horecagelegenheden zorgt voor de juiste afwisseling op de markt van Nistelrode. De horecaondernemers pakken ieder jaar weer uit en zorgen voor topacts met vele artiesten, een mooie aankleding en extra tentfaciliteiten om de ruim 30 à 40 duizend bezoekers te herbergen.

Het evenement is al ruim 40 jaar volledig gratis toegankelijk en kan worden georganiseerd dankzij sponsorbijdragen van lokale ondernemers en de gemeente Bernheze.